S för ett bättre Hörby

Susanne Meijers blogg. Välkommen till min blogg. Jag har fått förtroendet av Hörbyborna att arbeta som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande under denna mandatperiod.

Vill du som jag, ha förändring för ett bättre Hörby, med fokus på ett Tryggt och starkt välfärdssamhälle- då skall du rösta på mig och mitt parti i valet 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=iDcoY_wZLbQ&app=desktop

Vi skall bygga bra bostäder till Hörbyborna. Flyttkedjorna måste igång. Vi kommer att arbeta för minst 250 bostadslösningar under mandatperioden 2019-2022.

För en aktiv landsbygd med en levande miljö, det skall vara lätt att ta sig från byarna in till Hörby och tvärtom. Vi vill ha bättre kollektivtrafik och införa en form av byabussar med delningsekonomi.

Utbildning för våra barn är en av de viktigaste uppdragen vi har. Vi ska ha likvärdiga och attraktiva skolor för alla elever i kommunen.
torsdag 30 april 2015

Valborg 2015 - Se Människan Brevid Dig Och Räck Ut En Hand.


                              Vårtal 2015

Välkomna till Karnas Backe och bålet, alla Hörbybor och alla ni utsocknes som trotsat vädret, denna blåsiga men aning vårvarma Valborg!

Varför Valborg.

Valborg är en gammal högtid som kom till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden.Vi firar vinterns sista dag, ljuset, eldar upp det gamla. Kosläppen sker. Länge trodde man att natten mellan valborgsmässoafton och 1 maj var en magisk natt, då häxor, oknytt och annat övernaturligt var ute och flög. Särskilt trodde man att häxorna denna natt red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna och gjorde saker i djävulens sällskap. För att skrämma bort dem förde man oväsen och tände eldar.

 

Karnas Backe behöver egentligen ingen presentation. Det är snarare ett begrepp för oss Hörbybor. Här hälsar vi våren välkommen. Vi är många som sprungit här som barn när våren sjungits in. Många vårtalare har vi lyssnat på, vi har värmt oss framför den sprakande elden. Vi har grillat korv och pinnbröd.

Karnas backe är en källa till vila, lek och rekreation Vi promenerar och joggar här, hundar rastas. Barnen leker i skogen och bygger kojor. Jag har själv åkt pulka här med mina syskon och skolkamrater, som så många av er andra här. Mina och dina barn har pulsat runt i snön upp och ner för backen.Då snön smält har vi kommit tillbaka för att njuta av vitsipporna och fikakorgen med kaffe och kanelbullar. Vi sträcker ut oss på vår medhavda filt och njuter av den första värmen.

Eller, som när förra seklet var ungt, då kom Hörbyborna hit för att dansa och roa sig.

För det var så det började och det var då platsen fick sitt namn efter en av servitriserna. Hon hette Karna Andersdotter och var från trakten. Hon bodde på Stattena alldeles här  i närheten.

 Året var 1914 (101 år sedan ) då Bagar mästare Leijon, åkte till Malmö, och köpte dansbanor och skjutbanor efter Baltiska världs utställningen och byggde upp en enkel anläggning med servering med dans och skjutbanor.  Namnet blev Hörby Tivoli.

Entrén till parken var 25 öre för de stora och tio öre för de små. Ville man dessutom dansa, och det ville de flesta, kostade det 7 öre .

Under årens lopp kom välkända orkestrar såsom "Gilles" från Stockholm och "Zandens" från Kristianstad.  Sångare som välkända  i skåne var bla Edvard Persson och skånska Lasse som uppträdde här flera gånger här.Från Hörby hade man orkestrarna "Zinters", La-Sirena och "Frostatrion". Detta var i början av 1920-talet.

 


Politiken flödade och många politiska möten avhölls i "Backen" många kända talare kom hit som Hjalmar Branting, Mäster Palm, Anton Svensson -Amalteamannen, Hinke Bergegren m.fl.

 

Siste ägare till tivolit hette Folke Nilsson och då döptes om backen om till Folkes Park.  Igår fick jag en kommentar av min vän Lena på facebook att Folke var minsann hennes svärmors far som hade Tivolit. Visst är det fascinerande. Längts upp på backen fanns en byggnad med servering och garderob. Här kunde man köpa sig en Finlands pilsner och cigarr. Hör och häpna- lilla Hörby hade även bröderna Rosvall som tränade  lindans under vintertid. De kallade sig för "Giraldos Brothers" och var erkänt norra Europas förnämsta lindansare vid denna tid.

 När tivolit hade sin höjdpunkt, arrangerades det även en cykeltävling som gick runt den östra Ringsjön med start och mål i Karnas Backe. Kanske en förlöpare till nutidens Ringsjön Runt.
1940 avtog nöjeslivet med Folkes park eller som vi idag säger Karnas Backe, det första namnet som gavs denna plats .

Kulturen är viktig för oss alla

 Den ger oss stimulans, näring, stärker våra sinnen och ger avkoppling. Vi skapar nu Mötesplats Metropol där ombyggnaden snart startar och det är en del i kommunens arbete att skapa ett sammanhållet kulturellt Hörby.

Det kommer att bli en fin mötesplats för kulturgrupper, musik och föreningar. Vi bygger ihop det kulturella samhället. Ett Hörby som skall vara tillgängligt för alla.  Därefter kommer vi att se över vårt bibliotek och en kommande utescen. Tanken är att det ska finnas ett attraktivt och brett utbud av kulturyttringar i kommunen som motsvarar de intressen och önskemål som finns hos kommuninvånare i alla åldrar. Ett rikt kulturliv är en del av arbetet med att göra Hörby kommun till en lockande kommun att leva och bosätta sig i.


Historien är viktig för oss alla

Det är när vi är förankrade i historien och vår bakgrund som vi får stabilitet och trygghet i tillvaron.
Om vi gör en utblick i världen så kan vi se att det pågår en urban trend i samhället. Ungefär hälften av jordens befolkning bor idag i städer och fler och fler väljer att flytta in till tätbebyggda områden. Hörby ligger mitt i Skåne, vi har en underbar natur och samtidigt en närhet till större städer, buss och vägförbindelser.

 
 

Framtidstro, hopp och växtkraft finns det gott om i Hörby. Vårt motto i Hörby kommun är VI VÅGAR. I mitt uppdrag som kommunalråd möter jag så många fantastiska människor, organisationer och företag. Vi är en expansiv och  attraktiv kommun, som fler och fler vill flytta till och det är riktigt glädjande. Vi skall fortsätta att vara goda ambassadörer för kommunen.


Men vi måste ständigt arbeta för att behålla vår attraktivitet och vi har utmaningar framför oss. Samspelet mellan kommun, näringsliv och civilsamhälle med alla våra idrottsföreningar är avgörande för den utvecklingen. Det senaste tillskottet är vår nyrenoverade Idrottsplats – en mötesplats för alla generationer som utövar idrott och som besökare. En annan utmaning är ungdomsarbetslösheten i Hörby även här måste vi gemensamt samverka i kommunen för att inkludera alla i samhällsgemenskapen.

 

Vi i norden kännetecknas ibland för att vara inbundna, och inte så inbjudande till nya kontakter.  När det gäller demokratin finns det en oroande tendens i vissa Europeiska länder just nu. I spåren av den ekonomiska krisen har en trångsynthet tillsammans med främlingsfientliga krafter börjat gro. Krafter som tror att krisen går att skylla på någon annan. Att det är någon annans fel. Att lösningen är att stänga gränserna och bygga murar mot omvärlden. Jag säger -Lär av historien att lösningen ligger i  utbyte och samtal  mellan människor och länder.

 
Foto: S.Meijer Karasburgh, Namibia.

Därav min historiska inledning, jag anser at vi måste se tillbaka på oss själva, lära hur vårt Hörby har varit uppbyggt och fungerat. Hur levde våra far och mor föräldrar. Vi är många som har släktingar som emigrerade till Amerika för att få ett bättre liv. Så mitt budskap är Lär  av historien och se din medmänniska och sträck ut en hjälpande varm hand då du kan.

 
Jag har några barndomskamrater som stod mig nära som inte finns i livet längre. En bästis som jag cyklade tillsammans med till Hörby Ringsjöstrand där vi kollade in killar och åkte vattenskidor. Det är inte så länge sedan hon dog i sjukdom just denna tid på våren.  Dagar med fint väder, när solen gnistrar och de första vitsipporna kommer – då finns hon i mina tankar.

Tänka att jag får uppleva detta en gång till – men inte du. Det finns inga svar på detta utan vi följer med tiden. Mitt budskap är att vi skall ta tillvara varandra, ta tillvara på vår tid och stanna upp i vardagen och nosa på dofterna i naturen. Stanna en stund extra och njut av solen och glittret på Ringsjöns vattenyta.
Se människan bredvid dig och sträck ut en hand

Jag hoppas att ni går härifrån idag och precis som jag känner att våren ger kraft. Kraft att stå emot odemokratiska tendenser och kraft att fortsätta det viktiga utvecklingsarbete ni gör här för Hörby och världen i stort. Verka i samförstånd med varandra oavsett härkomst , oavsett om jag är man eller kvinna,  oavsett sexuell läggning , oavsett politisk åskådning, oavsett  hur jag ser ut.

Vi kan tillsammans göra ett tryggt och starkt Hörby.
Ett välkomnande Hörby

Avslutningsvis vill jag önska er en riktigt härlig kväll!
Tillsammans går vi nu mot ljusare tider, fåglarna vaknar tidigt, gräset måste snart klippas, blommorna knoppas , och frösådden har tagit fart.

Ta med er känslan av att cirkeln börjar om igen. Njut av dagarna och var ute i vår läkande natur ofta.

Vårtal Hörby kommun 2015
Susanne Meijer (S)
Kommunalråd
 


 
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Delge gärna dina synpunkter, jag förbehåller mig rätten att ta bort kränkande inlägg. Mitt syfte med min blogg är att öppna upp för diskussioner och en öppen kontakt med mina läsare. Endast du som kan stå för vem du är är välkommen.