S för ett bättre Hörby

Susanne Meijers blogg. Välkommen till min blogg. Jag har fått förtroendet av Hörbyborna att arbeta som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande under denna mandatperiod.

Vill du som jag, ha förändring för ett bättre Hörby, med fokus på ett Tryggt och starkt välfärdssamhälle- då skall du rösta på mig och mitt parti i valet 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=iDcoY_wZLbQ&app=desktop

Vi skall bygga bra bostäder till Hörbyborna. Flyttkedjorna måste igång. Vi kommer att arbeta för minst 250 bostadslösningar under mandatperioden 2019-2022.

För en aktiv landsbygd med en levande miljö, det skall vara lätt att ta sig från byarna in till Hörby och tvärtom. Vi vill ha bättre kollektivtrafik och införa en form av byabussar med delningsekonomi.

Utbildning för våra barn är en av de viktigaste uppdragen vi har. Vi ska ha likvärdiga och attraktiva skolor för alla elever i kommunen.
fredag 15 november 2013

Tänk om vi fick samma diskussion om Transfetter

Äter dina barn eller ve och fasa du själv Chips, choklad, kakor, lösgodis med olika färger och E ämnen i. Här finns det mycket av de farliga transfetterna som slaggar igen dina kärl.Jag som arbetar med livsstil och förebyggande vård för att motverka den försämrade folkhälsan vi har idag, blir bekymrad över debatten om mat. Vi har en kraftigt ökad kroppsvikt hos barn och vuxna. 
Vällevnadssjukdomar som fetma, diabetes, bekymmer med leder och knä ökar ideligen..

För att motverka detta måste man börja tidigt med levnadsvaneförändringar, skolan är en stor, lärande och ytterst viktig arena för detta .

Att tidigt börja med magrare produkter i skolmatsalen ger signaler till ett hälsotänk, det sprider sig till övriga familjen. Vi pratar här om skolan att de små barnen, våra äldre, sjuka och handikappade skall ha mer fett i maten är bevisat. Men det skall vara bra fett av rätt kvalitet, med en blandning av de nyttiga fleromättade fetterna och där finns inte smörprodukterna inräknade.


fleromättade fettsyror i matfett
Margarin bidrar till mindre fettintag.

Lite fakta om smör och margarin.
Till skillnad ifrån smör som är hårt i rumstemperatur, kan margarin skräddarsys efter vad det ska användas till. Smörgåsmargarin, även kallat bordsmargarin, är mjukt margarin som är lättare att breda på bröd. Till matlagning, stekning och bakning finns både fast margarin och flytande margarin. Flytande margarin innehåller huvudsakligen  rapsolja och solrosolja.
De fasta margarinerna innehåller också rapsolja, men även en del fast fett, som palmolja. Den rapsolja och solrosolja som ingår i margarin skiljer sig inte före tillverkningen från den raps- och solrosolja som man som konsument kan köpa i en vanlig livsmedelsbutik. Det är en myt att olja som används vid tillverkningen av margarin skiljer sig från annan vegetabilisk olja. Förutom vegetabiliska oljor och fetter innehåller många margariner också någon form av mjölk. Mjölken bidrar med smak och arom och göra även att det visas en ”temperatursignal” i stekpannan när margarinet hettas upp. Salt bidrar med smak och fungerar också som ett konserveringsmedel. källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Margarin

Transfetter---finns i kakor, chips, snacks och annat som behöver mycket hårt fett för att hålla konsistensen.
Vid framställning av margarin används ibland härdade vegetabiliska fetter. När fettet härdas fullt ut omvandlas omättade fettsyror till mättade. Om härdningen är ofullständig bildas transfettsyror. Till mitten av 1990-talet innehöll en del margariner relativt stor andel transfett från delvis härdade fetter. Numera innehåller margariner i princip inget industriellt bildat transfett. Det framgår av innehållsdeklarationen om det finns härdat fett i en produkt, men producenterna är inte tvungna att ange om fettet är helt eller delvis härdat. I smör och matfettsblandningar som innehåller smör kan det finnas upp till 2-3 gram transfett per 100 gram. källa:http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matcirkeln-och-tallriksmoddellen/Margarin-smor-och-matolja/
Transfettsyror i matfett
Jag har tidigare argumenterat för fett och sockerskatt det skulle göra underverk med oss. Tänk så många kakor vi skulle slippa och istället knapra i oss fin frukt, grönsaker och annat spännande i fikapausen.

En fett och sockerskatt skulle dirigera över pengar till billigare frukt, grönsaker och nyttig mat.

I dagens Skånskan kan vi läsa om margarinchock för skolpolitiker i Eslöv, ja, blev de chockade då blir jag chockad för detta är allmänbildning, för en skolpolitiker, att margarin är att föredra framför smör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Delge gärna dina synpunkter, jag förbehåller mig rätten att ta bort kränkande inlägg. Mitt syfte med min blogg är att öppna upp för diskussioner och en öppen kontakt med mina läsare. Endast du som kan stå för vem du är är välkommen.