S för ett bättre Hörby

Susanne Meijers blogg. Välkommen till min blogg. Jag har fått förtroendet av Hörbyborna att arbeta som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande under denna mandatperiod.

Vill du som jag, ha förändring för ett bättre Hörby, med fokus på ett Tryggt och starkt välfärdssamhälle- då skall du rösta på mig och mitt parti i valet 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=iDcoY_wZLbQ&app=desktop

Vi skall bygga bra bostäder till Hörbyborna. Flyttkedjorna måste igång. Vi kommer att arbeta för minst 250 bostadslösningar under mandatperioden 2019-2022.

För en aktiv landsbygd med en levande miljö, det skall vara lätt att ta sig från byarna in till Hörby och tvärtom. Vi vill ha bättre kollektivtrafik och införa en form av byabussar med delningsekonomi.

Utbildning för våra barn är en av de viktigaste uppdragen vi har. Vi ska ha likvärdiga och attraktiva skolor för alla elever i kommunen.
torsdag 30 maj 2013

Gemensamma skattepengar skall återinvesteras i skattefinansierad verksamhet, inte hos kapitalet
Det osar ruttet och maskätet om snafseriet på vår gemensamma välfärd.
 Foto: A. M Lidrell
Uppdatering 2013 05 30

Då var det dags igen. Skolor säljs ut, då de inte ger den vinst som de förväntas ge till aktieägarna.

Bristande vinst  gör att JB koncernen stänger, säljer och lägger ner skolor i flera skånska kommunen. Ägarbyte sker i några kommunen bla  Helsingborg. Ett 30 tal skolor varav 4 styck och resten gymnasieskolor försvinner enl. aktuellt, SVT.

Nu bereds eleverna plats i de kommunala skolorna, som alltid skall stå till pass.
Det är absolut därför vi inte skall ha vinstdrivande skolor, det är ett snylteri på våra skattepengar. Absolut helt märkligt att detta får fortsätta.


.........................................................................................
Uppdatering 2013 04 05

Jag ser med förväntan framemot det kommande beslutet ang. vinster i välfärden.

Friskolor likaså och då ett kommunalt veto gällande införandet av friskolor eller ej. Som det är nu är det allt för lätt att starta en skola, pengar tas ut via skolpengen sen när skolan inte drar in vad aktieägarna vill ha, ja då läggs skolan ner. Den kommunala verksamheten ska träda in  och elever skall garanteras plats, från den ena dagen till den andra.


Bolaget Aleris intervjuas och är så klart orolig för minskat vinst uttag. Jag ser synnerligen fram emot att vi begränsar detta, att non profit gäller enl. en variant av LO´s förslag.

Vad händer  Under mina snart 25 år som sjuksköterska har alla arbetsgivare varit stimulerande och intresserade av vårdutveckling som appliceras på enheten. Men de få inhopp jag gjort i privat regi har inte  haft denna inställning. Men kanske ett mindre företag som agerar enligt de nationella kvalitetslagar som s föreslår så skulle det vara möjligt med en förändring. 

- Vi är väldigt spända och lite oroliga faktiskt. Vår oro handlar om att LO:s förslag om vinsbegränsning, säger Karin Kalocy som arbetar för omsorgsföretaget Aleris till SVT


Avgörande närmar sig på kongressen 

Socialdemokraterna.se

Skånes Socialdemokrater


2012 06 23
Lagen om valfrihetssystem ger varje kommun möjlighet att besluta hur lagen skall tillämpas. Nu har fullmäktige i Hörby beslutat att införa den i sin helhet, dock undantaget särskilda boenden, Lagen om valfrihet och delegerad sjukvård


Syftet med lagen är att kommunmedborgaren själv skall välja vem som skall utföra hemtjänst som tvätt, städning och liknande. Det är kommunens handläggare som beslutar om insatsen. När insatsen är beviljad är det dags att välja vem som skall sköta insatsen. Personen får en folder med allt från 2 till 10 eller fler bolag att välja på. Troligen lär det  bli ca 3-4 i Hörby och de jag tänker på är Hörby kommun, samt 2-3 stora bolag sk riskkapitalbolag som vi kan läsa om i pressen. Det senaste i tillskottet jag läst är Skanska och Nya karolinska sjukhuset Brittiska riskkapitalbolaget Innisfree tar gärna över , ja fattas bara vilken vinst det blir

De små bolagen lär inte finna en lönsamhet i en så stor kommun som Hörby är till ytan, vilket visat sig i andra kommuner. Företagen kan profilera sig på olika sätt. Jag ser en risk i att företag kan rikta sig till lönsamma brukare,då det gynnar företaget, på samma sätt som vi ser i skolans värld.

Det faller då på kommunen att hantera den mest kostsamma insatserna. Som exempel en person med psykiska funktionshinder, en person med demens eller någon med ALS, SLE och andra palliativt långsamt nedbrytande sjukdomar. Tänk så kostsamt det skulle bli för mitt lilla företag att ta an mig dessa patientgrupper, om de nu skulle välja mitt företag.

Välfärdstjänster skall kännetecknas av en hög grad av likvärdighet och likabehandling. Med nuvarande Lov system är fallet inte så, bla eftersom kommunen inte kan erbjuda RUT avdrag som tilläggstjänster.

Jag anser inte att Loven skall tillämpas i nuvarande utformning. Som det är uppbyggt gynnar det stora bolag och inte den lilla företagaren.Rsikkapitalister gottar sig i systemet svenska riskkapitaljätten Nordic Capital gjort en av sina bästa affärer hittills på just ett välfärdsföretag, Falck ambulans.
Det jag som socialdemokrat däremot ser som en möjlighet är sk non profit företag , som drivs som en stiftelse eller ideell förening. Det är företag som har marknadsmässiga löner utan bonussystem, man har meddelarfrihet för all personal.

Drivkraften för ett non profit företag är det sociala uppdrag som de tagit på sig. Ett exempel är Ersta sjukhus i Stockholm en idéburen ej vinstdrivande stiftelse

Gemensamma resurser skall gå till välfärd och inte till vinstuttag, därför accepterar S inte vinstdrivande företag framförallt i den sociala sektorn.

Kommunfullmäktige beslöt att införa LOVén den  30 november 2009. I beslutet från fullmäktige så yrkar Moderaterna och SPI Lars Evald Svensson bifall.  Endast S yrkar avslag. 

Detta kan ju ses som intressant idag. På senaste Socialnämndsmötet var det en lååååååååååååååång diskussion från Moderater och SPi om möjligheter att undanta företagare från LOVEN
Skall Hörby kommun välja ut olika företag eller hur tänker SPI sig att förfrågningsunderlaget skall utvecklas.
Eller kan det vara så att SPI har kommit till förnuft och precis som S anser att vinstdrivande företag inte skall få förekomma i skattefinansierad vård, omsorg och skola.

 Jag har tidigare på min blogg skrivit om LOVEN


1 kommentar:

  1. Nåja, så stort är inte Hörby kommun till ytan. Sverig har 290 kommuner, 61 st av dem har en mindre yta än Hörby. Men visst, om du bara avser att jämföra med de skånska kommunerna, så är Hörby bland de större rent ytmässigt.

    SvaraRadera

Delge gärna dina synpunkter, jag förbehåller mig rätten att ta bort kränkande inlägg. Mitt syfte med min blogg är att öppna upp för diskussioner och en öppen kontakt med mina läsare. Endast du som kan stå för vem du är är välkommen.