S för ett bättre Hörby

Susanne Meijers blogg. Välkommen till min blogg. Jag har fått förtroendet av Hörbyborna att arbeta som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande under denna mandatperiod.

Vill du som jag, ha förändring för ett bättre Hörby, med fokus på ett Tryggt och starkt välfärdssamhälle- då skall du rösta på mig och mitt parti i valet 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=iDcoY_wZLbQ&app=desktop

Vi skall bygga bra bostäder till Hörbyborna. Flyttkedjorna måste igång. Vi kommer att arbeta för minst 250 bostadslösningar under mandatperioden 2019-2022.

För en aktiv landsbygd med en levande miljö, det skall vara lätt att ta sig från byarna in till Hörby och tvärtom. Vi vill ha bättre kollektivtrafik och införa en form av byabussar med delningsekonomi.

Utbildning för våra barn är en av de viktigaste uppdragen vi har. Vi ska ha likvärdiga och attraktiva skolor för alla elever i kommunen.








fredag 27 juli 2018

Alunskiffer och mineraler- NEJ TACK.



Det svarta alunskiffret fortsätter locka gruvprospektörer till Skåne. Vår kommun är en av de intressanta då det gäller mineraler. 
Stora områden är berörda av ansökningar om provborrning som lämnats in till Bergsstaten. Minerallagen som ligger till grund för Bergsstatens beslut - är bristfällig och utgör inte ett skydd för de värden som står  spel.

 Igår var jag en av de ca 200 intresserade som var på debatt och informationsmötet på vackra Cristinehofsslott. Många kloka politiker ställde upp men Sd var ej närvarande? Men det handlade ju inte om de vanliga frågorna som enfrågepartiet driver.






Just nu i dagarna har vi en förändring som förbjuder uranbrytning tyvärr var det inget enigt beslut i riksdagen M, L och SD ansåg inte att lagändringen behövdes. 

Socialdemokraterna i aktuella kommunen är tydliga med att vi inte anser att mineralbrytning eller någon form av provborrningar har att göra i vårt område. Jag kommer att motverka planerna tillsammans med övriga socialdemokrater i regionen.

Vi kommer även att intensifier arbetat med lagändringar både i miljöbalken och ett riktigt omtag när det gäller myndigheten bergstaten.   För dig som vill veta mer.  Alunskiffer

Nyligen har vi haft en artikel i pressen  signerad alla kommuns politiker och aktuell riksdagsledamot. se texten :

Gruvverksamhet skulle förstöra idyllen
Insändare: Ystads Allehanda 27 juli ( http://www.ystadsallehanda.se/)
Det är semestertider och Sverige går ner i varv. I sydöstra Skåne däremot är det just nu som många arbetar mera och har högre inkomster än under resten av året.
Sommaren är lantbrukets tid. Här och nu produceras mat för hela landet.
Turister från in- och utlandet njuter av det otroliga utbudet i vår region. Restauranger, boenden av alla dess slag och övriga aktörer inom turistnäringen gör ett fantastiskt arbete som tillsammans med våra stränder och enastående naturupplevelser är det som lockar människor till att besöka oss eller att bosätta sig, att arbeta och etablera företag i sydöstra Skåne. Än levererar den skånska landsbygden, men idyllen löper risk att förintas av gruvverksamhet. Att ett nystartat brittiskt bolag nyligen har ansökt om att inmuta drygt 20 000 hektar fördelat på elva områden i våra kommuner skapar oro och väcker farhågor bland våra invånare.
Företaget har för avsikt att undersöka och på sikt utvinna vanadin och andra mineraler ur alunskiffer. Denna verksamhet går stick i stäv med alla planer som vi Socialdemokrater har för Skånes framtid.
Socialdemokraterna som under denna mandatperiod har lett regeringen och regionstyret och även många skånska kommuner arbetar för att fortsätta den positiva utvecklingen av vår region.
För två år sedan startade vi ”Innovationscenter för landsbygden”, där Sjöbo, Tomelilla, Ystad och Simrishamn samverkar för att stödja innovativa företagare och landsbygdens egen växtkraft.
Tomelilla och Simrishamns kommuner har redan gett uttryck för sin negativa inställning till gruvplanerna och det har även länsstyrelsen gjort som precis som vi anser att det är olämpligt att den beslutande myndigheten, Bergsstaten, ger tillstånd till bolaget Scandi Vanadium.
Socialdemokraterna i de nytillkomna ansökningsområdena i Ystad, Sjöbo, Hörby och Eslöv är helt överens med våra kamrater i Tomelilla och i Simrishamn att gruvdrift inte rimmar med våra utvecklingsplaner för Skåne. Tvärtom ska vi vara ledande inom miljö- och klimatarbetet.
Naturen är vår viktigaste resurs och måste tas tillvara för att säkerställa kommande generationers tillgång till ren luft och rent vatten, välmående skogar och en bördig åkermark.
Skåne ska vara ett föredöme i ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet, inte en spelplan för tveksamma bolags drömmar om gruvor på Österlen.
Per-Arne Håkansson (S)
Riksdagsledamot
Karl-Erik Olsson (S).
Ks-ordförande Simrishamn
Torgny Larsson (S)
Oppositionsråd Tomelilla
Kent Mårtensson (S)
Ks-ordförande Ystad
Cecilia Olsson Carlsson (S)
Oppositionsråd Sjöbo
Susanne Meijer (S)
Ks-ordförande Hörby
Johan Andersson (S)

Ks-ordförande Eslöv


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Delge gärna dina synpunkter, jag förbehåller mig rätten att ta bort kränkande inlägg. Mitt syfte med min blogg är att öppna upp för diskussioner och en öppen kontakt med mina läsare. Endast du som kan stå för vem du är är välkommen.